2013. február 9., szombat

Filmajánló - A legvadabb álom: Az Everest meghódítása

..mi más lehetett volna a legvadabb álom a XX. század elején, mint a sarkok meghódítása? Azonban az északi és déli sarkok "eleste" után már csak a "harmadik" sarok, csúcspont várt meghódításra: a Mount Everest. (nepáli nevén: Csomolungma) Egy évszázaddal korábban, 1802-ben került megállításra, hogy ez a Föld legmagasabb pontja. A megmászására azonban több, mint egy évszázadot kellett várni. Elsőként, az ún. kilencedik brit expedíció tagjaként, Edmund Hillary és Tenzing Norgay ért fel 1953-ban. (1953. május 29.) 

A korai (és legtöbb mítoszt övező) próbálkozások George Mallory nevéhez fűzödnek. Harminc évvel korábban három expedíciót is vezetett a hegy meghódítására. Az első alkalom 1921-ben, mindössze a feltérképezésről szólt, illetve a lehetséges útvonal megtalálásáról. Az első visszatérésre már egy évvel később, 1922-ben sor került. Habár az expedíció új magassági rekordot állít fel (8225m), de a csúcshoz nem kerültek közelebbre. 1924-ben a harmadik -és Mallory számára az utolsó- expedíció tért vissza a hegyhez. 37 évesen Mallory tudta, hogy ez talán az utolsó lehetősége, hogy elérje áhított célját: a Mount Everest meghódítását. Mászótársa a fiatal Andrew Irvine volt, akinek szakmai tudása és a leleményessége tette lehetővé az oxigénpalackok jobb kihasználását. Június 6-án látták őket utoljára..
Eltűnésük után, októberben nemzeti hősöknek járó pompával búcsúztatták őket a Szent Pál székesegyházban. A legenda azonban tovább élt..

1999-ben a "Mallory-Irvine kutató-expedíció", melynek vezetője Conrad Anker volt, találta meg a holttestét - vagyis 75 évvel később- 300 méterrel az ún. "első lépcső alatt". A holttest egyértelműen a brit hegymászóé volt, azonban egy(/több) fontos tárgyat nem találtak mellette: a felesége fényképét. Lehetséges, hogy Mallory és Irvine mégis felért a csúcsra? Conrad 2010-ben visszatért, és neves elődjét követve az kutatta: lehetséges-e, hogy a korabeli felszerelésben és eszközökkel felérjenek a Mount Everestre? A filmben párhuzamos képekben látjuk a jelent és a múlt megidézését, részletesen bemutatva az előzményeket.

Egy újságírói kérdésre ("miért akarja megmászni a Mount Everestet?") Mallory azt válaszolta: "azért mert ott van."
A mondat és szellemiségének megértése miatt, érdemes megnézni a filmet! Íme, az előzetes, kedvcsinálónak:



Jó szórakozást! :)