2016. június 12., vasárnap

Csereháti mordor light

Magyarország Mordorja. Ezt a címet akartam adni. Most előre bocsánatot kérek a magyar lakosságtól. Menet közben jöttem rá, szerethető ez a vidék és nem szenvedek annyit, mint Frodó a Végzet hegyénél. Eleve voltak fenntartásaim ezzel a szakasszal a fórumokat elnézve. A Bátorral lehet kevesek lettünk volna, de jött Peti is. Azért azt meg kell említenem, hogy elég gáz "pintérsanya húdekibaszottnagyközbiztonság" országában ilyenekről kell írjak. De erről majd később. Autóval érkeztünk Miskolcra. Majd a zityi-zötyivel tovább Bódvaszilasra. Elvileg odaértünk volna időbe Irotára. De nem így lett. A vonat késett, mi se gondoltuk, hogy még mekkora átbaszás vár ránk. Mert ugyanis elterelték a kéket Bódvarákó után. Nem sok csak legalább 8 kilivel hosszabb. A Martonyi kolostor rom felé. Na el is basztuk az időt ezzel. A régi kéken 2,2 km. Ami most zöld. Kiakadtunk mind a hárman rendesen.... Végre leértünk Tornabarakonyba, ami valljuk be őszintén egy halott falu. Sehol egy lélek sem. Pecsét a parókián.

Tornabarakony
Késő délután volt már, amikor elindultunk Rakacaszend felé. Tudtam itt lesz az első cigó falu. A wikipédia szerint 75-25 az arány a magyarok javára, de épp az ellenkezőjét láttuk. A lepukkant kocsmában van a bélyegző. A hely katasztrófa. Nem szóltak be balog elvtárs rokonai. Bátor láttán tartották a 10 lépés távolságot.

Rakacaszend
Nekem kiment a bokám még a falu előtt, be is dagadt. Petinek a dereka volt oda. De hát Irotán volt a szállásunk. Próbáltunk valakit megkérni vigyen el minket, de süket fülekre találtunk. Nem volt más, át az erdőn éjszaka. Peti telója jó fényt adott, több órás botorkálás után megláttuk végre Irota fényeit. Nem tévedtünk el még a sötétben sem. 3/4 12-re estünk be a szállásra. Várt minket a lebbencs leves, rántott hús, petrezselymes krumpli. A Túl az óperencián vendégházban szálltunk meg, Tokkal vonóval 10.600 HUF volt. Kicsit húzós, pláne hogy reggel épp ki nem basztak minket, mert jött egy iskolás csoport. Ennyi pénzért némi kedvességet elvártam volna... Viszont a falu csodálatos.

Irota
Több vendégház is van. Érdemes tájékozódni. A Rákócziak egykori birtoka felé vettük az irányt. Felsővadász felé. Itt is sok a cigó, méregettek is minket, de balhé nem volt. A plecsni a nemzeti baszóboltban. Meg ez a kocsma is meg a minden is. Fura arcok jöttek-mentek.... A faluból kiérve, szántőföldeken vezet az út. Nyésta se volt vészes, bár a fórumokon ez is gáz hely, de nem az. Batit itt akarták megvenni először. Itt se sokan laknak.

Nyésta
Át Abaújszolnokra. 4-5 km innen, mondtuk hamar meglesz. Aha. Olyan dzsindzsa van a falu előtt, alig láttunk ki belőle. Borzalmasan szar Nyésta után az út de követhető. A faluba beérve a Taszos cigány házán van a dobozka. Jó fej csóka, nyugi.

Abaújszolnok
Kifelé még egy német juhász kutyával volt némi afférunk, de ezen is átlendülve Baktakék felé nyargaltunk tovább. Itt akarták másodszor megvenni a Bátort a cigányok. A Kocsma-dohány-vegyesbolt kombóban a pecsét. Nem sokat időztünk. Gáz arcok voltak megint. Teríts-meríts megjött a segély..... Fancsalon volt szállásunk. Hamar átértünk... Full magyar falu. Elmondták itt azért nem basztattak minket a cigók, mert most volt segély. "Ha a hónap végén jössz agresszívak" Na fasza. A fancsali szállásunk száma 06202487819. Bableves és csöröge fánk várt ránk. Az árat nem tudom mert Peti fizetett. Reggel innen már sétagalopp volt Gibárt, ahol összekötöttük a Zemplént a Csereháttal. Nem lehet eltévedni egyértelmű végig.

Gibárt

A túra fotói itt.

Laca