2011. május 5., csütörtök

Prológus a Zemplénben

..sok-sok hónapja tervezzük/terveztük a túrát.. Az eredeti, téli időpont egyre tolódott - végül ki is vettük a "túranaptárból".. A látnivalók és az időjárás miatt: április közepe tűnt ideálisnak. Sajnos apránként az egyesületi tagok lemorzsolódtak, így végül szóló-projekt lett a túra..
Az útvonalban ettől függetlenül nem volt változás. Mindig úgy számítottam, hogy az első nap, bevezetésként: a Hernád menti falvakban teszek villámlátogatást. Itt is megannyi látnivaló csábítja az egyszeri látogatót..

Végül eljött a rajt napja: pénteken reggel 6 órakor már Miskolc felé robogott velem a gyorsvonat. Itt 20 percem volt a csatlakozásra: pont elég idő egy mere. Ééés már mentünk is tovább: Novajidrány volt a célpont. Útközben már látszottak a hegyek, de a falu szélétől lettek "közeliek" .. Alig tettem pár lépést az állomástól - illetve  a Vizsoly felé menő országúton, amikor stoppom akadt, így kocsival értem be a faluba. A szerencsémhez pedig hozzátartozik, hogy a lelkész vett felé, aki telefonon egyből le is szervezte a látogatást a templomban. Mert a vizsolyi biblia megtekintése volt a cél a faluban. Ebben a templomban őrzik:


















A bibliáról, a különböző korokban épült és szépült templomról, a falu mindennapjairól - és sok egyébről is szót ejtettünk a kiállítást bemutató hölggyel. Azon vettem észre magam, hogy több egy óra eltelt - és sajnos mennem kell tovább. Egy gyors szuvenír vásárlásra azért még futotta..

Alig pár percnyi várakozás után: a következő úticél felé robogott velem a busz: Göncre. Itt sajnos pálinkázni és alaposan körbenézni nem volt időm: alig 15 perc múlva már a következő buszon zötyögtem.
Az utolsó(előtti) célpont a napra: Telkibánya. A falu szintén több programot és látnivalót kínál a spontán turistának, mint nekem. Elsőként a település fölött magasodó dombon lévő vártemplomot néztem meg. Mára a templom elveszített a nevében rejlő vár jelzőt, de a tájba nem nehéz beleképzelni.
A templom körül a kopjafás temetőt is körbejártam. Az érdekes és szép hagyomány kezd megkopni: sajnos egyre több "modern" fejfát lehetett látni.. A templomból a múzeumba mentem, ahol töményen bemutatják: a település múltját, a bányászati korokat, a környék élővilágát, a kerámikus múltat és még sokmindent.. A régi kerámiagyár épületében berendezett kiállítást érdemes felkeresni. Az udvaron pedig a szabadtéri bemutató is megnézhető a gyűjteményből.
A falutól 4 kilométer aszfaltút várt rám - és a nap utolsó programja. A Bózsva felé tartó szerpentines úton a Jegesbarlang felé tempoztam.
Szállásadómmal itt volt megbeszélve a találkozó - persze az alapprogram is nagy csábítás volt.. :) A kanyargós úton volt időm körbenézi és rácsodálkozni a tájra és szépségeire. A Király-kútnál (más helyeken: Mátyás király kútja) kisebb csoport volt - aminek a létszáma egyre növekedett. A tömeg nyomásának engedve: a hivatalos megnyitó előtt kinyították a barlangot - 5 fős csoportokban lehetett megtekinteni. A lenti képen együtt a forrás és tárna:
A Jegesbarlang csak a nevében lett barlang: valójában egy korábban felhagyott tárna, melyet az idők folyamán bővítettek hosszában és oldalirányba is. Íme képekben:
Érdekes tulajdonságát először Cholnoky Jenő publikálja. A "működése" ma is rejtély: erről és sok egyéb érdekes dologról már 16 órakor a telkibányai erdészet igazgatója beszélt. A szép számmal összegyűlt hallgatóság történelmi, geográfiai és földrajzi téren is gazdagodott Hulják Péter előadása után.
17 óra után aztán lassan elköszöntem vendéglátóimtól: az általuk felajánlott Gunya-kúti erdészház felé vettem az irányt. Mindössze 2 kilométert kellett visszamennem, a műúttól pedig alig 500méterre lévő kis hely/vadászház ideális szálláshely. Íme, ez a kép fogadja az érkezőt:
Sok-sok négyzetméternyi sátorhely, forrás, tűzrakó hely, asztalok, padok.. Ajánlom mindenkinek: de előtte engedélyt kell kérni, itt! (a ház a Zempléni Tájvédelmi Körzetben található!) Este fotózgatás, táborverés és vacsora zárta a napom..

Folytatása következik..
A napról készült képek itt érhetőek el.
Sok évvel ezelőtt a híres csapat itt járt. Az ő filmjük itt érhető el.