2012. május 25., péntek

Oroszlány 30 - beharangozó

..rövidesen megrendezésre kerül az Oroszlány 30 teljesítménytúra. E rövid beszámolóban elmesélem, hogyan teljesítettük hű túratársammal.. :)

Szombat reggel a sportcsarnok előtt találkoztunk egy ex-kollégámmal, aki az 50 km-s távra nevezett be. Mi csak a harmincasnak vágtunk neki: ennyit elégnek éreztem mindkettőnknek. A gyors nevezés után nekikezdtünk: az első megálló/pecsét a víztoronynál volt. Innen a házak között mentünk tovább Majk felé. A remeteséget nem érinti a túra, de érdemes felkeresni - akár külön program keretében, a bányászmúzeummal együtt. A műutat keresztve már szabadon mertem engedni túratársam: hűségesen loholt velünk.. A P jelzésen hamarosan Vértessomlóra értünk, itt a kocsma udvarán kaptuk a következő pecsétet.. A faluból a jelzés a Suhogónak nevezett rész felé megy vissza az erdőbe, a Bödön-bükk (352m) felé.
Itt egy éles balkanyarral egy mélyútba tért a jelzés, ezen mentünk tovább az erdészeti betonútig. Itt kereszteztük az OKT jelzését, erre tértünk rá, Várgesztes felé. A következő, önellenőrző pont közvetlenül Mátyás-kút előtt volt felfüggesztve egy fára. Íme, a kút - vagy inkább maradványa:
Továbbmentünk a K jelzésen a Vajdatemetőnek nevezett erdőrészben. Hamarosan lejtőre értünk, ami azt jelezte, hogy közeledünk a faluhoz. Előtte fel kellett kapaszkodni a Zsigmond-kőre a következő pecsétért, íme:
Ezt begyűjtve és némi gyönyörködés után: visszatértünk a jelzésre. Kilátás a falura:
 
A kis tó mellett értünk be a faluba. A kocsmában nem álltunk meg: várt bennünket a nevezés mellé járó jutalom a várban. A betonúton pár perc alatt felértünk a következő pecsét helyszínéhez. Itt 20 percnyi pihenőt engedélyzetünk magunknak. Nekünk sör/fröccs jutott, a négylábúnak víz.. Miután kiolvasta magát,
visszaindultunk. A parkolóban aztán elköszöntünk kétlábú túratársunktól: neki továbbra is K volt az iránymutató. Mi a S jelzésen mentünk tovább. A Kaloda vágásban a műút előtt volt a következő önellenőrző pont. Ezt beírva mentünk tovább.
 
Itt pár percre pötyögött az eső, de ez nem szegte kedvünket: pár perc jutott a Puszta-tónak is. Hamarosan feltüntek Oroszlány házai balról, míg jobbról a Bányászmúzeum és remeteség tűnt fel. A házak között hamarosan a sportcsarnokhoz értünk. A jelvényen túl megérdemelt jutalom, a virsli, persze nagyobb sikert aratott.. :)

Hű túratársam alaposan elfáradt - ezzel a túra elérte célját.. :)

Remélem ezek után mindenki kedvet kapott a túrához! :)
Itt az idei kiírás!