2011. június 13., hétfő

4690 avagy "Másfélmillió lépés Magyarországon"

..nem véletlen a cím..
Rendszeres olvasóink már hetek óta tudják, a bal oldali mezőből (is), hogy valami készülőben van. A hegyek vajúdtak és íme:












És bár nem számoltam és kereket sem toltam: legalább ennyi lépést megtettem kis hazánkban az OKT mentén. Volt, amikor egyedül keltem útra, volt amikor csapatban, egyesületileg. Volt amikor tucatnyi túrázóval találkoztam, találkoztunk - és legtöbbször senkivel - olykor napokig... Ilyenformán érthető, hogy a "számolatlanul" eladott füzetek mellett miért "csak" ~4700 teljesítő van.. Ami pedig, egy 50 éves mozgalom esetén: szomorú állapotjelző a kis mai valóságról.. Bejegyzéseink ennek ellenkezőjére kívánnak hatni: minél több embert kicsábítani a természetbe, ahol kultúrált (!) keretek között járják hazánk hegyeit és erdőit.

Ezért is szeretném felhívni minden túrázni szerető ember figyelmét az alábbi, jubileumi vándorlásra:
 
(forrás: termeszetbarat.hu)

A túra (rész-)teljesítésére szeretnék buzdítani minden olvasót! :)

Ha nem kelünk útra és fedezzük fel magunknak, igaz lesz a vers záró sora:

"Indulj el egy úton én is egy másikon
Hol egymást találjuk, egymásnak se szóljunk.
Aki minket meglát mit fog az gondolni
Azt fogja gondolni, idegenek vagyunk.

Idegenek vagyunk ebben az országban,

Idegenek vagyunk a saját hazánkban!"

És igen, nem tagadom: túrázásomban nem kis (személyes) része volt a blogon, a bejegyzésekben is sokat idézett és ezért meghivatkozott klasszikus filmnek... A címét mindenki ismeri:
(forrás: wikipedia.org)

A főcímet pedig "betéve" dúdolja mindenki: 


Akinek a film(ek) megtekintése sem volna elég kedvcsinálónak, olvassa el ezt a riportot is. (köszönet a cikkért: Kiricsi Zoltánnak! )

Remélem (reméljük) , hogy a bejegyzéseken (is) fellelkesülve: sokan nekilátnak felkeresni hazánk értékeit: legyen szó természeti, épített vagy kultúrális csodáról. Az OKT végigjárása nem csak a kéksáv "végigrohanásáról" szól: minden település nyújt valamilyen látnivalót, amiért érdemes megállni vagy "csak" beszélgetni a helybéliekkel.. Részünkről: több, mint 30 bejegyzéssel támogatjuk az indulást - ennyi született eddig a témában - és mivel egyesületi tagjaink nem értek a végére az OKT teljesítésének: ennyi biztosan születni is fog..

 
(a fenti kép kattintva kinagyítható, kb 2 megás, forrás: kektura.click.hu)

Ezek olvasása miatt is érdemes lesz visszatérni oldalunkra.. :)
Jó túrázást mindenkinek! :)

Nem lenne teljes, ha nem köszönném meg a kapott mindenféle segítséget és támogatást - de mivel hosszú lenne a lista - mindenki önként írja fel magát.. :)